perjantai 16. lokakuuta 2015

Ensimmäinen verkko-ohjaus...

oli... ja meni - kuten myös toinenkin. Onneksi kaikki sujui ilman hirveää tuskaa kuten olin etukäteen ajatellut. Aloitimme Skypellä, koska TS:n asennus oli vielä tuolloin vaiheessa ja totesimme, että Skype ei vain toimi tämän kurssin tarkoituksiin. Ryhmän luominen ja ylläpitäminen oli liian hankalaa, sillä Teknisen piirustuksen perusteet- verkkototeutuksen on tarkoitus keskittyä verkossa tapahtuvaan opiskeluun eikä ohjaukseen tarvittavien ohjelmien pyörittämiseen. Skypessä oli parhaimmillaankin vain kolme kurssille osallistujaa, mikäli opettajaa ei lasketa mukaan, mutta kun saimme TS:n toimimaan, niin parhaimmillaan linjoilla taisi olla kuus - seitsemän osallistujaa. TS:n etuna on myös se, että serveri on auki vaikka ohjaaja ei olisikaan paikalla ja kuka tahansa, koska tahansa pääsee liittymään servulle, mikäli tietää IP:n ja salasanan. IP:n ja salasanan saa pyytämällä, mutta en viitsi postata niitä tänne, sillä silloinhan sinne voisi liittyä myös sellaista porukkaa ketkä eivät verkkototeutusta suorita.


Kuvassa hieman makua ohjaussession tiimellyksestä. Avoimien ikkunoiden viidakossa pomppiminen oli hetkittäin työlästä kun 5 vuotta vanha duuniläppäri ei oikein jaksa jauhaa (ei ole koskaan jaksanutkaan), mutta silti siitä selvittiin. Kuvasta puuttuu vielä Task managerin - performance välilehti, mutta eiköhän sekin saada ujutetua näkyviin vielä jossakin kohtaa. Jos tätä lukee joku joka pystyy vaikuttamaan firman ATK- hankintoihin, niin lisää runtua rautaan! Kiitos!

Jossain vaiheessa kävi ilmi, että verkkototeutuksen ajat eivät ainakaan kaikille toteutukseen osallistuville ole oikein toimivat, mutta ei hätää - NIITÄ VOIDAAN MUUTTAA!. Yhdellä ainakin oli harrastuksia pahoin lukujärjestykseen merkittyinä aikoina, mutta ilmoitelkaapas parempia, niin yritellään sovitella niitä lukujärjestyksiin. Myös äidinkielen opettaja lähetti terveisiä, että alkaa syyslomaviikon jälkeen käymään läpi blogikirjoituksianne, joten sitä silmällä pitäen kannattaa ilmoitella minulle niitä blogiensa osoitteita, niin pääsen lisäämään niitä tuohon listaan, mistä niitä on sitten helpompi tarkastella.

Tässä lienee nämä tärkeimmät tällä kertaa. Nyt sitten niiden blogien kimppuun!

keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Startti

Eilen pidettiin allekirjoittaneen ensimmäisen verkkototeutuksen aloituskerta. Uusi tapa työskennellä, niin opettajalle kuin opiskelijoillekin, herätti hieman hämmennystä molemmissa osapuolissa, mutta usko omaan tekemiseen oli kuitenkin vahva eikä kukaan noin niin kuin kategorisesti hylännyt ajatusta. Edelleen takaraivossa kiusaa nuo VOIP- ongelmat, sillä oppilaitoksen ATK- järjestelmiin niitä ei sitten saada, mutta josko voitaisiin vuokrata kokeeksi ulkopuolinen host- palvelu pyörittämään kyseistä ohjelmaa... Idea esitettiin ensikertaa (vasta) kesäkuussa 2015, mutta niin kuin kunnallisella sektorilla yleensä, mitään ei tehdä ennnen kuin tuotos valuu lahkeessa jos melko pitkällä kohti nilkkoja.

VOIP- palvelun toimivuuden epäselvyyksistä  huolimatta kurssin työkaluiksi valikoituivat seuraavat softat:

  • Puheviestintään pääsääntöisesti on tarkoitus käyttää TeamSpeak3- nimistä ilmaisohjelmistoa. Tällä hetkellä ei ole toimivaa serveriä, joten tämän päivän ohjausaikana käytetään tilapäisesti Skypeä.
  • Etähallintaan sovittiin käytettäväksi TeamViewer 10- nimistä ohjelmistoa, mikä on niin ikään ilmainen. Ohjelmiston tarkoituksena ei ole toimia livestreamin tavoin vaan ajatuksena oli käyttää etähallintaa ongelmien ratkomiseen eikä työtapojen demoamiseen. Mikäli työohjeita tarvitaan, niin teen ne sitten tähän blogiin screenshottien kera.
  • Piirustus/suunnitteluohjelmistona toimii oppilaitoksessa käytössä oleva Autodesk Inventor Professional, minkä opiskelijat saavat ladata maksuttomasti käyttöönsä opiskelujen ajaksi rekisteröitymällä Autodeskin edcommityyn. Ohjelmistopaketti on melko suuri, joten kannattaa varata imurointiin aikaa.
  • Tehtävien palautus toteutetaan kurssin hengessä myös etänä, elikkä ne palautetaan portfolio- henkiseen blogiin. Koska suurella osalla ryhmästä oli valmiiksi Gmail- tunnukset, niin luontevaksi blogialustaksi valikoitui siis Blogger. Sovittiin myös, että laitan linkin tähän "Emäblogiin" verkkototeutuksen Digitaaliset oppimisympäristöt pudotusvalikon alle.

Eiköhän tässä taas ollut kaikki tärkeimmät, jos jotain jäi puuttumaan, niin kyllä pojat sitten muistuttavat.....

torstai 1. lokakuuta 2015

Tuomiop... eiku aloituspäivä lähestyy

Teknisen piirustuksen perusteet- verkkototeutuksen pilotoinnin aloituspäivä lähestyy. Vaikkakin itse toteutus on valmis, aina ensimmäinen kerta jännittää ja erityisesti siksi, että organisaatiomme tietohallinto ei ole vieläkään (vastahan sitä on keväästä asti jauhettu) antanut selvää vastausta kurssille miettimäni VOIP- ohjelmiston käytöstä. Toistaiseksi se ei ole toiminut suljettujen verkkoyhteyksien sekä servereiden rajoitettujen käyttöoikeuksien takia, mutta systeemiä on yritetty (ja yritetään edelleen) kiertää - luultavasti turhaan. Joka tapauksessa backupiksi tarjotut ohjelmat eivät mielestäni oikein sovellu toteutuksen tyyliin sillä niiden avulla ei voida täysiverisesti toteuttaa 24/7 ajatusta toteutuksen suorittamisessa. "Verkkototeutus tulisi olla suunniteltu siten, että se voidaan suorittaa ajasta ja paikasta riippumatta."- lukee verkkototeutuksen tekijän ohjeessa. Yeah right, mutta jos mikään muu ei toimi, niin kai se on sitten varasuunnitelmalla mentävä.

Toinen huolia herättävä asia lienee rautakourien luontainen bloggauskyky, sillä tehtävät kuitenkin palautetaan portfoliotyyppiseen blogiin - onneksi kuitenkin äidinkielen opettaja suostui pilotoimaan integroitua äidinkielen kurssia kyseisen verkkokurssin yhteydessä. Toivotaan, että siinä olisi motivaatiota kylliksi.
Hieman myös mietityttää, että kuinka moni pystyy suorittamaan toteutuksen toteutuksen toteutuksen hengessä elikkä siis ajasta ja paikasta riippumatta, yhteistä aloituskertaa ja verkko-ohjauksia lukuunottamatta siis. Onneksi tähänkin on backup- mietittynä, mutta toivotaan, että siihen ei tarvitse turvautua.

Edellä siis huolestuneen (verkko)-opettajan mietteitä siitä mitä kaikkea voipi mennä pieleen ensimmäisen verkkototeutuksen pilotissa, mutta siitä huolimatta tervetuloa suorittamaan Varkkovarian Teknisen piirustuksen perusteet- toteutusta!